P9 Kauden 2018 yhteenveto

Jalaksen 2009-syntyneiden kauden yhteenveto valmentajan näkökulmasta.

Kausi on saatu hienosti pakettiin ja joukkueen kehitystä sekä joukkueeksi muodostumista on ollut mahtava seurata. Aloitimme talviharjoittelut hyvissä ajoin ennen kauden alkua ja oli vaikea aluksi kuvitella kuinka hienosti pojat tulisivat kehittymään ja omaksumaan tämän hienon lajin.

Jalaspoikien kausi alkoi Ilmajoen vapputurnauksessa 6.5. Pääsimme nauttimaan hyvässä säässä joukkueen ensimmäisen turnauksen Ilmajoella. Pojilla oli varmasti hieman jännitystä ja vaikka suurin osa oli pallokerhosta jo jalkapallon pariin ponnistanut ja pelaaminen oli jo tuttua niin oli myös ensikertalaisia mukana muutamia. Ensimmäinen peli pelattiin AKisaa vastaan ja siitä saimme hienon 3-1 voiton ja siitä oli hyvä jatkaa kohti seuraavia pelejä. Seuraava peli pelattiin turnauksen kotijoukkuetta IK Oranssia vastaan ja se oli todella tiukkaa vääntöä alusta loppuun ja vaikka oltiin 0-2 tilanteessa ottelun puoliväliin asti Jalas taisteli itsensä 3-2 voittoon joka tuli todella ansaitusti. Turnauksen kolmas ottelu pelattiin Kanu Mustaa vastaan jossa oli todella hienoja tilanteita ja pelaajilta oivia ratkaisuja. Peli oli aivan loppuun asti Jalaksen hallintaa ja parhaillaan oltiin 5-0 johdossa ja lopussa kokeiltiin vähän ilman puolustajia ja vastustaja pääsi pelin loppuun rokottamaan parilla maalilla jolloin loppulukemat jäivät 5-2 Jalaksen hyväksi. Viimeiseen peliin lähdettiin hyvissä tunnelmissa ja vastaan asettui SJK. Jalas otti heti pelin alusta hallintaan ja hyökkäykset pyörivät SJKn päässä ja pelin puoliväliin mennessä peli oli Jalakselle jo 5-0. Sjk pääsi myös pelin makuun ottelun loppupuolella ja kavensi tilanteen 5-3 ja Jalaksen pojat nostivat tempoaan pelin loppuun ja loppulukemat olivat 7-3. Kyseessä oli siis turnauksen voitto ja saatiin hyvää oppia ja kartoitettiin oma osaaminen.

Tästä oli hyvä jatkaa kautta kohti varsinaisia sarjapelejä ja kausi alkoi 4.6 seinäjoella SJKta ja Sepsiä vastaan. Tästä Jalakselle voitot 7-1 Sjksta ja 9-4 Sepsiä vastaan, eli kausi alkoi vallan mallikkaasti. Pojat olivat koko ajan itsevarmoja ja valmentajalla oli täysi työ estää pelaajia ylpistymästä liikaa koska vaarana on, että liian itsevarmoina ei pelata täysillä ja annetaan vastustajalle liian helppoja pelejä. Mutta pojat näyttivät valmentajalle joka pelissä, että puheet varmoista voitoista eivät olleet turhia ja joka pelissä kaikki pelaajat antoivat kaikkensa ja pelityylin muutokset kesken pelin onnistuivat hienosti ja pojat kuuntelivat ja tottelivat valmentajaa sekä käyttäytyivät esimerkillisesti joka pelissä.

Seuraavat pelit Soinissa olivat 8.6 ja siellä pelattiin Soinin Sopsia ja Lapuan Ponnistusta vastaan. Ensimmäinen peli pelattiin Lapuaa vastaan ja tilanne päättyi Jalakselle 9-1 ja koko peli oli Jalaksen hallintaa. Soinia vastaan peli aikaa pidennettiin vaikka pelien välinen aika oli lyhyt olivat pojat yhtä mieltä, että pidempi peliaika olisi mukavampi. Peli alkoi myös Jalaksen hallinnalla ja Soini otti muutaman kerran kuudennen kenttäpelaajan käyttöön maalieron ollessa suuri ja sai tilanteeseen kavennusta, tämän pelin Jalas vei 9-5 ja syöttely peli oli todella näyttävää ja poikien peli ilo näkyi tässä pelissä todella hyvin.

Kauden kolmannet pelit pelattiin Seinäjoella ja siellä pelattiin molemmat pelit SJKta vastaan. Nämä pelit olivat jo huomattavasti kovemmat ja taktiikkaa varsinkin viimeisessä pelissä piti muuttaa, koska SJK tuli todella fyysisesti päälle ja tämä oli meidän pelityylin vaikuttava asia ja poikien piti oppia pitämään katse vastustajassa eikä seurata palloa koko ajan. Pojat kuitenkin nopeasti muuttivat pelityyliään ja saivat voitot molemmista peleistä 9-5 ja 4-3. Jälkimmäinen peli jäi mieleen kun tilanne oli koko ajan tiukka ja SJK kovensi pelityyliään pelin loppua kohden, mutta Jalas kesti ja tehtiin hyviä ratkaisuja ja saatiin todella ansaittu voitto.

Neljännet pelit pelattiin kotiotteluna kiuaskalliolla Kauhavan kanuunaa vastaan ja otettiin kauden ensimmäinen tasapelitulos ja tämä peli jäi hyvin mieleen sen tapahtumarikkaiden asioiden takia. Ensimmäinen peli voitettiin 8-4 ja lähdettiin seuraavaan peliin itsevarmana. Toisessa pelissä oli kovempi vastus ja vääntö oli tasaista ja maaleja tehtiin vuorotellen. Vastustaja sai rangaistuslaukauksia ja muutaman vapaapotkun hyvästä paikasta ja onnistui näistä tekemään maaleja, Jalas oli koko ajan altavastaajan roolissa ja pelin viimeisellä hetkillä onnistunut vaihto toi Jalakselle 5-5 tasoituksen mikä tuntui voitolta tapahtumarikkaan pelin jälkeen.

Seuraavat pelit pelattiin lapualla virkiää vastaan ja poikien itsevarmuus taas hieman jännitti valmentajaa, mutta tämä turnaus oli Jalaksen kaudesta hienointa seurattavaa mitä juniorijalkapalloilu voi tarjota. Jalas hallitsi molempia pelejä, puolusti mallikkaasti, syötteli ja rakensi peliä eikä antanut vastustajalle yhtään tilaa. Pelit päättyivät 10-2 ja 11-0 ja toisessa pelissä jalaksen maalivahti pääsi kerran koskemaan palloon eli puolustus pelasi esimerkillisesti ja kaikki pelaajat pelasivat oman paikkansa täydellisesti. Tässä pelissä erityismaininta vielä hyvästä käytöksestä jossa Jalaksen pelaajat pitivät hermonsa kurissa vaikka vastustaja huuteli ja käyttäytyi hieman epäasiallisesti pelin edetessä, Jalaksen pelaajat eivät lähteneet mukaan huuteluun eikä tönimiseen vaan pelasivat pelit ja kuuntelivat valmentajaa ja nauttivat pelaamisesta.

Kauden viimeiset pelit pelattiin Soinissa Alahärmän Akisaa vastaan ja pelit päättyivät Jalakselle 8-5 ja 10-3 eli yhtään peliä ei hävitty ja saimme nauttia todella hyvästä kaudesta. Tässä joukkueessa on hyvä yhteishenki ja monta helmeä jolla on kaikki mahdollisuudet edetä jalkapallossa vaikka kuinka pitkälle. Toivon, että kaikki pelaajat pysyvät jalkapalloharrastuksen parissa koska monta hienoa muistoa ja elämänkokemusta on vielä edessä.

Joukkueessa pelasivat kaudella 2018: Hautamäki Leevi, Vuorinen Ville, Yli-Peltola Antero, Laitala Samu, Hakala Damiel, Koski Rasmus, Laitinen Jesse, Lehto Waltteri, Viitala Aaro, Manninen Oskari, Niemistö Niklas.

Saimme vielä kauden lopuksi uuden pelaajan riviin Oskari Mannisen, joka on jo treenannut ahkerasti joukkueen mukana.

Valmentajana toimivat: Esko Leppä ja Juhani Hautamäki

Kauden päätösjuhlassa palkittiin:

Pelaajien valinnassa eniten ääniä sai Leevi Hautamäki. Joukkuekavereiden perusteluja: hyvä tyyppi, hyvä pelaamaan ja reilu kaveri.

Valmentajien valinnat osuivat Laitisen Jesseen ja Yli-Peltola Anteroon.

Jesselle kohdalla valmentajan perustelut ovat huippu asenne treeneissä, kuuntelee valmentajaa. Osallistuu aktiivisesti harjoituksiin pitkästä matkasta huolimatta. Mielenkiinto jalkapalloon näkyy oman pelitaitonsa kehittämisessä.

Anteron kohdalla valmentajan perustelut ovat hieno asenne harjoituksissa ja huima kehitys pelitaidoissa. Peleissä antaa aina kaikkensa tukien koko joukkuetta.

Lisäksi on kunniamainita, että Aaro Viitala voitti kultaisen merkin taitokisoissa, joka on todella kova suoritus.

Juhani Hautamäki