Miehille Pietarsaaresta tärkeät 3 pistettä

Kauden kuudes turnaus pelattiin loppiaisena Pietarsaaressa. Jalaksen ensimmäiseen peliin vastaan asteli SC Alajärvi, joka oli kauden edellisessä kohtaamisessa voitettu 5-1. Toisessa pelissä vastassa oli PT-94, jolle oli kauden edellisessä kohtaamisessa kärsitty 4-3 -tappio.

Jalas - SC Alajärvi 2-2 (1-0, 1-0, 0-2)

Ottelun alku on tunnustelevaa peliä varsinkin Jalaksen totutellessa pelialustana olleeseen mattoon. Ajassa 7.43 maaliverkko soi ensimmäisen kerran, kun pitkän avauksen jälkeen Niko Kituniemi syöttää pallon keskelle Teemu Kukilalle, joka laukoo tarkasti pallon maaliin. Ensimmäisessä erässä ei muita tilastomerkintöjä. 

Toista erää ehditään pelata puoleen väliin asti, kunnes loistavan nousun jälkeen Iivo Kotamäki jättää pallon Juuso Lähteelle, joka laukoo Jalaksen johdoksi 2-0.

Kolmas erä alkaa Jalaksen kannalta painajaismaisesti, kun ajassa 30.23 Alajärvi kaventaa tilanteeksi 2-1 ohi Jalaksen maalilla hyvin pelanneen Markus Ala-Hulkon. Ajassa 35.59 Jalakselle tarjotaan ylivoimamahdollisuus. Se jätetään kuitenkin käyttämättä Kimmo Piirron otettua jäähyn ajassa 37.19. Alajärven tultua täysilukuiseksi he pääsevät tasoittamaan pelin maalin edestä ajassa 38.30. Jalas pääsee vielä ottelun lopussa pelaamaan ylivoimalla, mutta tällä kertaa tolppaa lähemmäs maalia ei päästä, joten peli päättyy lukemiin 2-2.

#22

 

PT-94 - Jalas 6-8 (2-2, 1-3, 3-3)

Päivän toiseen otteluun lähdettiin sisuuntuneina ensimmäisen, hieman nihkeästi sujuneen pelin jälkeen. Ottelussa oli ylimääräistä panosta myös siitä syystä, että sarjataulukossa karsintaviivan alla olevalla PT-94:llä oli voitolla mahdollisuus nousta Jalaksen kanssa tasapisteisiin. Lähtökohdat olivat siis kutkuttavat, mutta kukaan ei vielä tässä vaiheessa arvannut millainen ilotulitus onkaan odotettavissa.

Ottelu alkoi tunnustelevissa merkeissä eikä selkeitä maalipaikkoja auennut kummassakaan päässä. Noin viiden minuutin pelin jälkeen Juuso Lähde katkaisi vastustajan syötön ja pallo pomppasi Niko Kituniemelle, joka tälläsi pallon suoraan ilmasta verkkoon (1-0). Seuraava maali nähtiin kolme minuuttia myöhemmin, kun PT-94:n pienen painostusjakson jälkeen Joonas Rajamäki sai nostettua pallon omalta alueelta vastustajan maalilla kytänneelle Niklas Mäki-Ventelälle, joka vippasi pallon maalivahdin olkapään yli maaliin. Tilanne 2-0 Jalakselle. Heti seuraavassa vaihdossa PT-94 pääsi avamaan maalitilinsä, kun omalta puolustusalueelta lähetetty roikkupallo putosi Jalaksen maalin taakse, josta Jorma Niemi nappasi pallon ja sujautti sen vanhanaikaisella Jalaksen maaliin (2-1). Ottelu jatkui vauhdikkaana ja pari minuuttia edellisestä Jalas oli lähellä kasvattaa johtoaan. Pallo kiersi vauhdikkaasti lavasta toiseen ja takatolpalla päivystänyt Niko Kituniemi sai avopaikan, kun puolustajan lähettämä laukaus pomppasi päädyn kautta suoraan lapaan. Pallo jäi maalivahdin torjunnasta pomppimaan lähelle maaliviivaa ja Jalaksen pelaajat ehtivät jo tuulettaa, mutta ”maalia” ei hyväksytty. Ja kun itse ei tehdä, niin vastustaja rankaisee. Minuutti ennen erän päätöstä puolustuksesta lauottu pallo jää pomppimaan Jalaksen maalin eteen eikä sitä saada purettua vaan Niklas Jansson pääsee pamauttamaan pallon etunurkasta maaliin. Tilanne ensimmäisellä erätauolla 2-2.

Toisen erän alkuhetkillä PT-94 pääsee yllättäen puolittaiseen läpiajoon, mutta Vesa Vierikko Jalaksen maalilla selvittää tilanteen. Tämän jälkeen pallo liikkui vauhdikkaasti päästä päähän. Kun erää oli pelattu noin neljä minuuttia, PT-94 pääsi Jalaksen hallintajakson päätteeksi nopeaan vastahyökkäykseen, minkä päätteeksi Arto Mäenpää vei joukkueensa takatolpalta ensimmäistä (ja viimeistä) kertaa johtoon ottelussa (2-3). Heti seuraavassa vaihdossa Jalas nousi jälleen tasoihin. Kimmo Ala-Keturi syötti kulmasta kaivetun pallon keskellä kenttää vapaana olleelle Iivo Kotamäelle, joka sai vapaasti ”hiipiä” lähemmäs maalia. Puolustajan jalkojen välistä vasempaan ylänurkkaan lähtenyt laukaus yllätti täysin maskin takana olleen maalivahdin (3-3). Niko Kituniemi teki ansiokkaan työn maskimiehenä. Seuraava tilastomerkintä tuli, kun Mikko Keisala komennettiin yhdessä vastustajan pelaajan kanssa maalinedusnahistelusta jäähypenkille. Kun kentälle tuli tilaa, niin Jalaksen vikkeläjalkaiset pelaajat pääsivät oikeuksiinsa. Omassa päässä blokatun laukauksen jälkeen Jalas lähti nopeaan nousuun ensimmäisen laukauksen maalivahti vielä torjui, mutta pallo karvattiin nurkassa takaisin. Niko Kituniemi syötti pallon maalin takaa Niklas Mäki-Ventelälle, jonka laukaus lipui maalin takatolpalle. Kituniemi oli ensimmäisenä paikalla ja laittoi pallon maalivahdin alta verkon perukoille (4-3). Jalas siirtyi taas johtoon. Muutama minuutti myöhemmin Jalas oli lähellä onnistua jälleen. Vaparikuvioihin oli saatu treenien myötä hieman järkeä ja tällä kertaa pallo kilahti tolppaan. Palkinto saatiin pari minuuttia ennen erän päätöstä, kun pallo kaivettiin maalin takaa itselle. Antti Kallioniemi tarjosi paikan Niko Kituniemelle, joka sutaisi ohi pallosta. Onnekkaasti pallo pomppi takaisin Kallioniemelle, joka tähtäsi rauhassa ja sijoitti pallon ohi maassa maanneen maalivahdin. Heti maalin jälkeen Jalaksella oli paikkoja lisätä johtoaan, mutta tällä kertaa vastustajan maalivahti oli etevämpi. Erätauolle lähdettiin siis Jalaksen 5-3 johdossa.

Kolmas erä alkaa vauhdikkaasti, kun kahden minuutin aikana verkko heiluu kaukalon molemmissa päissä. Ensin Joonas Rajamäki vippaa pallon nurkasta maalin edustalle, josta puolustaja ohjaa sen omaan maaliin (6-3). Tässä vaiheessa tilanne näyttää hyvältä. Mutta heti seuraavassa vaihdossa maalin eteen unohdettu Juha Ilmonen pääsee tuikkaamaan kavennuksen. Tilanne 6-4 Jalakselle. Kun hieman reilu viisi minuuttia kolmatta erää on pelattu, niin Jalakselle tulee musta hetki, kun PT-94 viimeistelee kaksi maalia 13 sekunnin välein. Ensin Jussi Vaissi pääsee puolustuksen estelyistä huolimatta laukomaan laidasta ja yllättää Vesa Vierikon (6-5). Heti aloituksen jälkeen Jalas on lähdössä nopeaan hyökkäykseen. PT-94:n puolustus kuitenkin katkaisee ja toimittaa pallon nopeasti laidassa odottavalle Mika Pylkälle, joka saa nousta kenenkään estelemättä maalin eteen viimeistelemään 6-6 tasoituksen. Tämän jälkeen PT-94 alkaa heittämään pitkää roikkupalloa Jalaksen päätyyn, minkä jälkeen peli menee kulmaväännöksi. Jalas taas pystyy luomaan paremmin organisoituja hyökkäyksiä, mutta vaarallisia laukauksia ei saada aikaiseksi. Vajaa kolme minuuttia ennen ottelun loppua pallo karvataan ensin keskialueella Jalakselle. Maalivahti torjuu Niko Kituniemen laukauksen, mutta Niklas Mäki-Ventelä kaivaa pallon itselleen maalinedustan mailaviidakosta ja iskee pallon maalivahdin kainalon alta verkkoon (7-6). Minuutti tästä suoraan vaihdosta kentälle tullut Niklas Mäki-Ventelä saa avauksen Vesa Vierikolta, kiertää puolustajat, kiertää maalin ja pistää pallon etunurkasta verkkoon. Tilanne 8-6 Jalakselle. Lopussa PT-94 ottaa maalivahdin pois ja Jalaksella on vielä paikka laittaa pallo tyhjään maaliin ja kaunistella loppulukemia, mutta summeri ehtii soida ennenkuin verkko heilahtaa. Lopputuloksena siis 8-6 voitto ja kaksi tärkeää sarjapistettä plakkariin. Ottelussa avautuneet maalihanat lupaavat hyvää loppukautta ajatellen. Varsinkin, jos saadaan puolustustyöskentely pidettyä samalla tasolla kuin alkukaudesta.

#15