Miesten karsintaturnaus ei tuonut toivottua tulosta

Homman nimi oli se, että päivästä tarvittaisiin kaksi voittoa, jotta paikka ensi kauden kolmosdivariin olisi varma. Yksikin tappio taas tietäisi pelien jatkumista ensi kaudella nelosessa. Ensimmäisessä pelissä vastaan tuli Jeppis FBC Pietarsaaresta. Alusta alkaen oli selvää, että pelistä tulee hyvätasoinen ja vauhdikas, sillä kumpikaan joukkue ei halunnut tämän jäävän tämän kauden viimeiseksi pelikseen. Jeppis oli lähtenyt liikkeelle leveällä rosterilla hyväjalkaisia pelaajia ja nämä paineistivat jalasmiehistöä lähes päätylankusta asti. Jalas oli liikkeellä hieman normaalia kapeammalla pelaajaringillä, mutta pystyi silti vastaamaan hyvin Jeppiksen vauhtiin ja tilanteita syntyi kentän molempiin päätyihin. Jalas pääsi reilun seitsemän minuutin pelin jälkeen kokeilemaa ylivoimaa, mutta vielä ei uponnut. Mutta 11 minuutin pelin jälkeen onnistui, kun Mikko Keisala sai omasta päästä hyvän avauksen laitaan. Pari terävää askelta kohti päätyä ja keskikaistalta löytyi Kimmo Ala-Keturin lapa vapaana. Kimmo suupaisi suoraan syötöstä pallon vastustajan maalivahdin längistä sisään ja näin Jalas johti ottelua 1-0. Ensimmäisessä erässä ei tämän kummempia tilastomerkintöjä.

Toisessa erässä Jeppis otti pelin hallinnan itselleen ja pystyi pitämään Jalaksen pois tekopaikoilta. Jeppis pistikin pelin tasoihin, kun Mikko Hernesniemen millintarkka laukaus laidasta painui aivan maalin takayläkulmaan. Syöttöpiste tästä osumasta Pertti Kurttiselle. Pari minuuttia eteenpäin ja oli Jeppiksen vuoro koittaa ylivoimapelinsä tehokkuutta. Se oli kuitenkin yhtä tehotonta kuin Jalaksella ja näin tilanne säilyi ennallaan. Jalas pääsi vielä aivan toisen erän lopussa ylivoimalle, kun Jeppiksen pelaajalle tuomittiin 2 minuutin jäähy kiinnipitämisestä ajassa 29.50.

Kolmas erä alkoi siis Jalaksen ylivoimalla. ”Ykkösylivoima” pyöritti peliä vastustajan päädyssä, mutta vedot jäivät piippuun. Pallo oli kuitenkin hallinnassa, niin päästiin vaihtamaan ylivoimaketjua lennosta. Lopulta Antti Kallioniemen syöttö tavoitti Ala-Keturin, joka veti silmät kiinni ja sinneppäin ja sieltähän se puikoista taas lirahti sisään. Jeppis ei tästä kuitenkaan liiemmin masentunut, vaan nelisen minuuttia myöhemmin se sai hyvältä paikalta vapaalyönnin, eikä jättänyt tilannettaan käyttämättä. Pari ukkoa jalasmiesten kaveriksi maalineteen maskiin, pallo puolustajan lavasta yläkulmaan ja peli oli taasen tasan. Molemmat joukkueet loivat muutaman oivallisen maalipaikan, mutta molemmat maalivahdit saivat vielä pidettyä pallon poissa verkoista. Heikkohermoisimmat katsojat ehkä jo odottelivat jatkoaikaa, mutta Jalaksen maalipörssin ygönen Niko ”Kitka” Kituniemi oli tästä asiasta eri mieltä. Aiemmin pelissä hieman tehottomasti esiintynyt Kitka haki pallon kentän ulkopuolelta sisäänlyöntiin, käytti pallon Pappa Kannonlahdella ja kun sai sen takaisin, kurvasi Jeppismaalin eteen ja pisti pallon takanurkkaan. Tässä vaiheessa Ritolahalliin saapunut yleisö osoitti jalasmiehistölle suosiotaan riemunkiljahdusten saattelemana. Peliä oli jäljellä enää alle 2 minuuttia ja Jeppis ottikin heti seuraavalla katkolla aikalisän punoakseen juonen: mokke pois ja all in. Jalas oli kuitenkin valmistautunut tähän tilanteeseen hyvin, sillä aiemmin kaudella hieman takkuillutta ratkaisuhetkien pelaamista oli reeneissä harjoiteltu ahkerasti. Edellisen turnauksen tapaan se toimi nytkin hyvin, sillä Jeppis pidettiin hyviltä maalipaikoilta pois ja pallonriiston jälkeen Jalaksen puolustuksen peli oli kuin oppikirjasta. Minuutin verran oli kellossa aikaa jäljellä, kun Jalas sai keskialueelta sisäänlyönnin ja näin Jeppis oli pakotettu ottamaan maalivahti takaisin veräjänsuulle. Eipä aikaakaan, kun Keisala syötti pallon Kitkalle ja tämä ratkaisi pelin komealla laukauksella verkon perukoille. Viimeisen vajaan minuutin Jalas pelasi fiksusti pallolla ja näin päivän ensimmäinen tavoite: ”Jeppis kotimatkalle heti ensimmäisen pelin jälkeen” oli täytetty.

 

Tämän pelin jälkeen Ritolahallin kaukalossa kohtasivat SC Alajärvi ja PalloSuharit Töysästä. Alajärvi vei pelin lopulta nimiinsä maalein 6-4 ja näin turnauksen finaalista muodostui uusinta kolmosdivarin päätösottelusta. Sarjapelistä Jalas otti Alajärveltä tiukan pelin jälkeen pisteet maalein 2-1. Tuon pelin perusteella nytkin oli tulossa kova ja tiukka peli.

 

Ja sellainen siitä sitten muodostuikin, vaikka vauhtia tässä pelissä oli kuitenkin vähemmän kuin Jalaksen ja Jeppiksen välisessä pelissä. Jalas otti avauserässä pallohallinnan itselleen, mutta Alajärvi osoitti vaarallisuutensa heti ensimmäisestä paikastaan. Aleksi Yli-Mannila sai pallon Eero Mannilalta, nousi laidasta väkevästi maalille ja painoi pallon takakulmaan. Jalas rikkoi kuparisen erän viimeisellä minuutilla, kun Tommi Kukila näki oman maalin edestä haukankatseellaan Keisalan leikkaavan laidasta kohti vastustajan maalia. Tarkka pystysyöttö ja Keissin hellän kosketuksen saattelemana pallo liukui alakulmaan. Näin ensimmäisellä erätauolla oltiin tasatilanteessa 1-1.

Toista erää tahkottiin rapiat 6 minuuttia, kunnes Kitka painoi Papan syötöstä pallon Alajärven maaliin alakulmaan ja Jalaksen ensi kertaa johtoon. Mutta viitisen minuuttia myöhemmin Alajärven Joni Pollari pääsi Ville Vuorelan syötöstä livahtamaan Jalaksen puolustuksen välistä maalin eteen ja pisti pallon Vesa Vierikon kainalosta reppuun ja taas oltiin tasoissa.

Kolmannen erän alkajaisiksi Jalas painoi pelin väkisin Alajärven päätyyn ja lopulta painostus palkittiin, kun Marko Poikkeuksen syötöstä Tommi Kukila sijoitti pallon varmasti verkkoihin. Kolmisen minuuttia tästä ja Alajärvi tuli jälleen tasoihin, kun Arttu Korkea-Aho laukoi pallonriiston jälkeen pelivälineen etukulmaan. Maalin jälkeen molemmille joukkueille tarjottiin ylivoima-aikaa. Ensin Jalaksen Leevi Vuorinen otti 2 minuuttia väärästä etäisyydestä ja kohta tämän jäähyn päättymisen jälkeen Pollari joutui boksiin vaarallisesta pelistä. Mutta molempien joukkueiden ylivoima oli yhtä tehotonta ja näin peli jatkui tasatilanteessa. Tässäkin pelissä oli jo mieto jatkoajan tuoksahdus, mutta mitä vielä. Vain vajaa kaksi minuuttia oli peliä jäljellä, kun Mika Männistö sai avauksen jalaspäätyyn, kiersi maalin ja heitti pallon maalille. Lähes suoraan jäähyboksista maalille kirmannut Pollari oli jalkoineen paikalla ja jostain pallo pomppi Jalaksen verkkoon. Kellossa oli aikaa rapiat puolitoista minuuttia ja Jalas maalin perässä. 20 sekuntia myöhemmin äskeisen maalin syöttäjä Männistö passitettiin 5 minuutin jäähylle väkivaltaisuudesta ja näin Jalas pääsi pelaamaan loppuajan, eli reilun minuutin viidellä neljää vastaan ja kun maalivahti otettiin pois, niin kuudella neljää vastaan. Mutta ylivoima ei tänään sujunut, joten maali jäi tekemättä ja jatkoaika kokematta. Summerin soidessa Alajärvi sai tuulettaa voittoa ja paikkaa kauden 2017-2018 kolmosdivarissa.

 

#31