Eresults Lite toimintaohje

Ohjeet ajanottoon iltarastien järjestäjille EResults Lite -ohjelmalla

Ohjeet liittyen kannettavaan tietokoneeseen:

Varmista, että akku on ladattu täyteen. Ennen kuin käynnistät koneen, liitä kantolaukussa oleva USB -kortinlukija kaapelilla tietokoneen USB -porttiin. Oikea portti on merkitty teipillä.  Jos teet liitännän vasta koneen käynnistämisen jälkeen, joudut hakemaan asetuksista oikean USB -portin. Kone käynnistetään painamalla virtakytkimestä.

Ohjelman käyttöohjeet:

 1. Ohjelma aukeaa tuplaklikkaamalla "EResults Lite" -kuvaketta työpöydällä.

 2. Valitse Tiedosto -> Tallenna. Anna tiedostolle nimi ja paina "Tallenna". Tietokoneen työpöydällä on kansio "Rastit 2019". Tallenna tiedostosi sinne.

 3. Klikkaa valkoisella alueella hiiren oikealla napilla. Valitse "Lisää uusi rata" hiiren vasemmalla napilla. Syötä koodit ja radan nimi. MUISTA SYÖTTÄÄ MYÖS MAALILEIMASIN, ELI KOODI 100! Syötä myös radan nimi (esim. "A-rata") ja radan pituus kilometreinä (esim. "6.1"). Valitse OK. Toista toimenpiteet muiden ratojen syöttämiseksi ja tallenna lopuksi.

 4. Muita toimenpiteitä ei tarvita ennen rasteja. Ohjelman voi sulkea ja rastien alkaessa sitten avata uudelleen. Tällöin valitaan Tiedosto -> Avaa ja valitaan tallennettu tiedosto, jolloin syötetyt radat tulevat pohjalle. Tämän jälkeen valitaan vielä Tiedosto -> Tallenna ja tallennetaan samalle nimelle kuin ennenkin.

  Suunnistajat voi lukea koneelle metsään lähtiessä, tai vasta sieltä tullessa. Jos et lue lähtijöitä ohjelmaan, muista kirjata lähtijät vihkoon, jotta tiedät milloin kaikki ovat tulleet pois suunnistamasta.

  Lue metsään lähtevän suunnistajan Emit –kortti kortinlukijalla. Näytölle tulee taulukko ”kilpailijatietojen hyväksyntä”. Katso täsmääkö nimi, kysy mikä rata suunnistajan on tarkoitus kiertää ja valitse oikea rata. Klikkaa alareunasta kohtaa ”Aseta lähteväksi”. Mikäli suunnistaja ei käytä Emit-korttia, klikkaa ylävalikosta kohtaa ”Ennakkoon syötetyt”, kilkkaa avautuvassa valikossa kohtaa ”lisää”, merkitse ”juoksee ilman korttia” täytä nimitiedot ja valitse oikea rata.

 5. Kuntoilijan tullessa metsästä kortti laitetaan suoraan lukijaan, ennalta ei tarvita mitään toimenpiteitä. Jos luku ei jostain syystä onnistu, pitää käyttää välillä jotain toista korttia, eli samaa ei voi lukea kahta kertaa peräkkäin.

  Ruutuun tulevat kilpailijan tiedot (nimi, seura yms., jos löytyvät tietokannasta). Täydennä puuttuvat tiedot tarvittaessa. Kirjoita sukunimi aina ensin. NIMI- JA SEURARUUTUIHIN EI SAA LAITTAA PILKKUA TAI PISTETTÄ! Ohjelma ehdottaa automaattisesti sitä rataa, jonka kanssa suunnistajan leimaustiedot täsmäävät. Näkyviin tulee vihreä OK. Nykyinen ohjelmaversio hyväksyy myös ylimääräiset leimaukset. Ellei suunnistaja ole leimannut kaikkia radan rasteja, tulee ilmoitus ”rata ei tiedossa”. Hyväksy kilpailija maaliin, ohjelma tekee hänelle uuden radan. Jos kilpailija keskeyttää tai ei halua aikaa, pistä ruksi vastaavaan ruutuun. Lopuksi paina "Hyväksy maaliin". Ohjelma voi kysyä, että tallennetaanko kilpailijan tiedot tietokantaan. Tähän voi vastata myös "Kyllä", jos kilpailija käytti omaa Emit-korttia, eikä lainakorttia.

 6. Jos jonkun kilpailijan tietoja tarvitsee muuttaa jälkikäteen, niihin pääsee käsiksi valitsemalla ensin ko. henkilö ja painamalla sitten hiiren oikeaa nappia. Sitten valitaan haluttu toiminto.

 7. Tulokset saadaan "paremmuusjärjestykseen" valitsemalla Työkalut -> Lajittele. Aukeavasta ikkunasta valitaan "Loppuaika" ja painetaan "Lajittele".

 8. Kilpailun jälkeen tuloksien luominen tapahtuu seuraavasti: Valitaan Työkalut -> Tulokset. "Tulosten tyyppi" -kohdasta valitaan "Tulokset". Tyypiksi valitaan "HTML-tiedosto". "Tiedostojen nimet" -kohdassa paina selaa ja valitse sama kansio, johon olet tallentanut työtiedoston (Työpöytä -> Rastit 2019). Lopuksi painetaan "Muodosta tulokset", jolloin tulostiedostot ovat muodostuneet kovalevylle valittuun paikkaan. Normaaleja tuloksia ja väliaikoja luodaan muuten vastaavasti, mutta tyypiksi valitaan "Tekstitiedosto".

 9. Ohjelman sulkemisessa voi tulla kysymys "Työtilaa ei ole tallennettu, haluatko tallentaa sen ennen ohjelman sulkemista". Siihen vastataan "Kyllä" ja sitten valitaan ilmestyvästä ikkunasta tiedosto, mihin alussakin on talletettu ja painetaan "Tallenna".

 10. Voit muokata netissä julkaistavia tuloksia ennen julkaisua. JP Kunnallissanomat saa iltarastien tulokset jaoston sivuilta.

Vinkki

Lataa EResults Lite omalle tietokoneellesi osoitteesta http://www.oriento.fi/. Ohjelma on ilmainen. Kun ohjelma on omalla koneellasi, voit tutustua sen toimintaan etukäteen. Kun tallennat rastitapahtuman tulostiedoston muistitikulle, voit siirtää sen helposti omalle koneellesi ja muokata ja lähettää tulokset eteenpäin. Jaoston tietokoneen voit luovuttaa seuraavalle järjestäjälle välittömästi tapahtuman jälkeen.