P14 kausi päätökseen aluelopputurnauksessa

P14/15 alemman jatkosarjan aluelopputurnaus pelattiin Qmaxilla lauantaina 22.4.2023. Ensimmäiset kaksi ottelua pelattiin 2x15 minuutin pituisina, kun taas ratkaisuottelut pelattiin normaaleina 3 x 15 minuutin peleinä.

Konnat musta - Jalas 0-7 (0-5, 0-2)

Jalas aloittaa erän vahvasti ja siirtyy ansaitusti 0-1 johtoon pelikellon näyttäessä 3.26. Miro Autio antaa hienon poikittaissyötön keskiviivan tuntumassa ja Saku Syrjälä niittaa suoraan syötöstä pallon verkkoon. Hetkeä myöhemmin Manna Keski-Kokko karvasi pallon Jalakselle ja syötti Vilho Siltalan maalintekoon. Heti perään Oskari Manninen pääsee puolittain läpi, harhauttaa maalivahdin ja nostaa pallon verkkoon, 0-3 Jalakselle ajassa 5.26. Erän puolivälin paikkeilla peli aaltoilee molemmissa päissä ja maalivahtien hyvät torjunnat pitivät pelin samoissa lukemissa. Erän lähestyessä loppua Mico Hietikko saa pallon keskiviivan tuntumassa ja lataa pallon vastustamattomasti ylämummoon. Erän loppuun Saku iskee pallon toistamiseen verkkoon ja erätauolle mennään lukemissa 0-5 Jalakselle.

Toinen erä alkoi tasaisemmissa merkeissä ja ehditään pelaamaan hyvä tovi ennen ensimmäistä pöytäkirjamerkintää. Ajassa 17:30 Mico saa jäähyn ja Konnat pääsee pyörittämään ylivoimaa. Kesken ylivoiman maalivahti Severiina Lehtovaara antaa pallon Antero Yli-Peltolalle, jonka pitkä pystysyöttö Konnien alueelle tavoittaa Miron, joka vastustamattomasti siirtää Jalaksen 0-6 johtoon alivoimalla. Jalas kestää Konnien loppu ylivoiman ja sen jälkeen pelataan vuoron perään molemmissa päädyissä. Kun vajaa pari minuuttia on peliä jäljellä, niin Osku Välimaa laukoo pelin loppulukemat 0-7 Leevi Hautamäen syötöstä. Severiina Lehtovaara pitää maalinsa puhtaana hienosti loppuun asti ja pelaa hienon nolla pelin keräten 5 tärkeää torjuntaa.

Konnat 0 Jalas 7, hieno voitto!

Jalas-SB Vaasa 2-4 (0-3, 2-1)

Peli alkaa vauhdikkaasti ja 0:30 Vaasa räväyttää ensimmäisen maalinsa! 3:01 Vaasa saa jäähyn. 4:11 Vaasa onnistuu tekemään pelin toisen maalin. Jalas yrittää kovasti iskuja maalille, mutta peitto on liian hyvä Vaasan päässä. 11.07 vaasalaiset ehtivät tehdä vielä kolmannen maalinsa ja erä päättyy 0-3.

Toista erää pelattu 0:28, niin Vaasa vetäisee neljännen maalinsa. Peli alkaa pyöriä enempi Vaasan päässä ja lopulta 3:55 Mico Hietikko onnistuu tekemään Jalakselle ekan maalin Vilho Siltalan syötöstä. 7:59 Mico saa jäähyn. 13:31 Saku Syrjälä syöttää Miro Autiolle ja tästä onnistuneesti toinen maali Jalakselle. Peli päättyy lukemiin 2:4 Vaasan voitoksi.

Jeppis FBC – Jalas 10-6 (4-2, 2-3, 4-1)

Päivän kolmas peli pelattiin Jeppis FBC:tä vastaan. Miro Autio voittaa heti aloituksen ja pian keskikentältä jo saadaan vapari ja Aapo Kannonlahti laukoo kohti maalia, pallon mennen hieman maalin ohi. Peli jatkuu enemmän Jeppiksen päässä ensimmäiset viisi minuuttia, käyden välillä Jalaksen päässä mutta puolustus nostaa pelin aina vastustajan päähän. Antero Yli-Peltola nousee taidokkaasti monesti kentän läpi vaikka pallo lavasta meinaakin välillä jäädä matkan varrelle. Kun peliaikaa on kulunut 6.27, Jeppis saa vapaata tilaa maalille ja menee 1-0 johtoon. Pari minuuttia tästä niin hyvin samoilta paikoilta Jeppis tekee toisen maalinsa ajassa 9.30. Jalakselta monta hyvää yritystä mutta pallo ei maaliin asti tässä vaiheessa mene. Jeppis sen sijaan tekee kaksi maalia lisää puolen minuutin erolla ja on jo johdossa 4-0. Jalas ottaa aikalisän ja saa hyvin kerättyä pelinsä koska melkein heti pelin alettua Saku Syrjälä aloittaa Jalaksen maalitilin ja tekee Jalaksen ensimmäisen maalin, Miron syötöstä, ajassa 11.47. Minuutti tämän jälkeen vastustajalla korkea maila ja Mico Hietikko tekee maalin Vilho Siltalan syötöstä ja kaventaa tilanteen 4-2 ajassa 12.50. Toiseen erään lähdetään 4-2 takaa-ajoon.

Toisen erän alun peli painottuu Jalaksen päähän ja Luca Ala-Keturi maalissa torjuu hienosti, pallo kuitenkin kimpoaa maalivahdin housuista takaisin kentälle ja vastustajan lapaan ja Jeppis siirtyy 5-2 johtoon. Peli on tasaista ja pallo liikkuu kentällä, Jeppiksen 6-2 maalikin syntyy kimmokkeesta. Pelin jatkuttua hetken, Mico kaadetaan ja Jalakselle rangaistuslaukaus, Miro Autio etenee hitaasti ja varmasti, huiputtaa vastustajan maalivahtia ja vippaa pallon rauhallisen varmasti maaliin, tilanne 6-3. Seuraavaksi Eino Kohtamäki vetää ylärimaan ja vaikka verkkokin heiluu, ei maalia koska pallo kimpoaa takaisin kentälle. Aapo laukoo kuitenkin heti perään mutta pallo ei vaan mene maaliin, yritystä joukkueella kyllä on, mutta ehkä vähän epäonneakin. Kenttä vaihtuu ja kolmikko Miro, Saku ja Osku pääsevät syöttelemään kentän halki ja Osku Välimaa kaventaa 6-4, kun peliä pelattu 23.42. Hetken kuluttua Jalakselle jäähy ja alivoimalla jatkuu vain hetken kun jo toinen Jalaksen pelaaja vihelletään penkille. Erää on pelattu melkein 10 minuuttia kun Jalaksella on vain 3 kenttäpelaajaa kentällä. Jalas pitää pallon hienosti hallussaan puolet alivoimasta eikä loppu aikanakaan vastustaja maalia ylivoimalla tee vaikka yritystä on. Jeppisläisetkin haluavat koittaa jäähypenkkiä ja vastustajalle jäähy hieman ennen erän loppua. Erää ei ole kuin 30 sekunttia jäljellä mutta Jalas ottaa ylivoimasta hyödyn, Leevi Hautamäki syöttää taidokkaan syötön omasta päästä Mirolle vastustajan maalille ja 29.54 Miro tekee 6-5 maalin juuri ennen erän loppua.

Jännittävästä 6-5 tilanteesta kolmanteen erään. Jalas nousee heti maalin yritykseen mutta epäonni jatkuu ja monia hyviä yrityksiä on. Kun kolmatta erää on kulunut 2min, Aapon selkärangasta tulee jääkiekon taklaus ja vastustaja kaatuu laitaa päin. 2+2min. rangaistus vaikka joku Jeppiksen pelaaja yrittääkin tuomarilta ainakin 5min. jäähyä vaatia.... Vastustaja alkaa pommittaa Jalaksen maalia ja Luca torjuu hienosti, osa vastustajan yrityksistä menee maalin ohi päätyynkin. Alivoimasta huolimatta myös Jalas yrittää kovasti tasoihin pääsemistä. Jeppiksen pelaaja pääsee kuitenkin karkaamaan ja nousemaan yksin ja Jeppis pääsee 7-5 johtoon. Peli jatkuu täydellä kentällä. Palloa syötellään Jeppiksen päässä ja Jalas saa maalin, joka kuitenkin hylätään, koska juuri muutama sekunti ennen maalia, vihelletään rike. Ei kuitenkaan kauaa kulu kun Oskari Mannisen syötöstä, Vilho tekee hienon maalin maalivahdin käsivarren alta, tilanne tasoittuu 7-6, kun kellossa peliä on kulunut 37.04. Maalista minuutin verran peliä niin Jalakselle taas jäähy, viides 2min. tämän pelin aikana. Alivoimalla on paljon yritystä  puolin ja toisin mutta jäähyaika kestetään eikä maalia tässä synny - viisi minuuttia peliaikaa jäljellä päästä tasoihin.  Vastustaja kuitenkin käsittelee palloa taitavammin vaikka ei maaleja helposti annetakkaan ja tekee vielä kolme maalia viimeisten kolmen minuutin aikana. Pallo on tasaisesti molemmilla joukkueilla mutta Jeppis onnistuu loppuun asti. Maaleja yritetään erän loppuun saakka. Peli päättyy 10-6 vastustajalle ja Jalas pääsee pronssipeleihin. Finaalipaikkakaan ei kaukana ollut, jos kaikki maalit olisi hyväksytty ja jäähyt jäänyt istumatta.

Miro palkitaan parhaana. Peli kulki hyvin ja kaikille kunniamaininnan soisi loistavasta pelistä!

Jalas – ISB 8-5 (5-4, 1-0, 2-1)

Aluelopputurnauksen pitkä pelipäivä alkoi kääntyä illaksi. Omassa, alemman jatkosarjan B-lohkossa pelattu aamupäivän voitto Konnista 0-7 ja häviö SB Vaasalle 2-4 vei Jalaksen kohtaamaan Jeppiksen. 10-6 häviö Jeppikselle tarkoitti sitä, että Jalas pääsi taistelemaan Ilmajoen ISB:n kanssa turnauksen sijoista 3 ja 4. Pronssimitalipeliin päivän päätteeksi.

Mitalia lähdettiin selkeästi hakemaan ja Jalas aloittikin pelinsä heti oivallisesti. Vain puoli minuuttia pelin alusta oli ehtinyt kulua, kun Jalas sai ylivoimapyörityksensä käyntiin. Pyöritys palkittiin reilun minuutin kohdalla Antero Yli-Peltolan iskiessä Jalaksen ensimmäisen maalin Saku Syrjälän syötöstä. Toisen peliminuutin kohdalla ilmajokiset rankaisivat ja tasoittivat 1-1. Harmillisen, Jalaksen oman maalin ja ilmajokisten päättäväisen painostuksen ansioista, lukemat olivat nopeasti jo 1-3. Jalaksen joukkuehan ei tunnetusti anna periksi, vaan jatkoi omaa uurastustaan Eetu Männikön (syöttäjänä Leevi Hautamäki), Antero Yli-Peltolan (ei syöttäjää) sekä Eino Kohtamäen (syöttäjänä Oskari Manninen) tekemillä maaleilla. Erän lopussa Oskari Manninen maalasi vielä kertaalleen Vilho Siltalan syötöstä, joten erätauolle lähdettiin kohtuullisissa lukemissa 5-4. Myös ilmajokiset taisivat olla mitalinkiilto silmissä, sillä ensimmäinen erä sujui hyvin tasaväkisesti ja maaleja tehtiin runsaasti. Katsomoon vaikutti välillä siltä, kuin jokaisesta hyökkäyksestä olisi syntynyt maaleja vuoron perään.

Toisessa erässä alkoi selvästi näkyä väsymystä pelaajien peliotteissa. Pitkä päivä oli arvatenkin verottanut voimia. Erän ainoasta maalista vastasi Osku Välimaa Saku Syrjälän antaessa syötön. Toiselle erätauolle päästiin varovaisen toiveikkaina tilanteessa 6-4.

Kolmannen erän alussa Oskari Manninen vahvisti Jalaksen toiveikkuuden määrää kasvattamalla maalieron 7-4. ISB yritti sinnikkäästi päästä kaventamaan tätä eroa, mutta onnistui siinä vain kertaalleen. Kolmannen erän viime sekunneilla Miro Autio vetäisi Saku Syrjälän tarjoilemana ISB:n tyhjään maaliin loppuluvuiksi 8-5.

Qmaxin ainutlaatuisen epämukavilla penkeillä istuessa, sai jälleen kerran ihmetellä sitä sinnikkyyttä ja periksi antamattomuutta, millä joukkue pelaa pelinsä loppuun saakka. Iso muutos on tapahtunut viime syksynä aloitetuista peleistä, jolloin huomasi porukassa olevan kahden joukkueen pelaajia. Keväällä pelaajat muodostavat selkeästi yhden joukkueen.

Turnauksen saaliina siis pronssia ja sen joukkue kyllä totisesti ansaitsi!